arnos.gr

ΕΛΠ21 –  Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία
Αυτόμάθηση – Μαθήματα – Αξιολόγηση

Με μια ματιά

Η ΕΛΠ21,Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία, είναι υποχρεωτική ενότητα του 2ου έτους του προγράμματος Ανθρωπιστικών Σπουδών. Παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο την ελληνική γραμματεία της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου με στόχο να εξοικειώσει τους φοιτήτριες με τις μεθόδους, τα βασικά εργαλεία και τα προβλήματα της φιλολογικής έρευνας. Η ενότητα  παρουσιάζει  δύο επιπλέον γραμματειακές περιόδους, την ελληνιστική και την αυτοκρατορική, οι οποίες καταδεικνύουν τη μετεξέλιξη της κλασικής λογοτεχνίας μέσα στον χρόνο. Τέλος, επικεντρώνεται σε μια συνολική εικόνα της  βυζαντινής λογοτεχνίας και ανιχνεύει τις γραμμές της συνέχειας αλλά και των καινοτομιών στα λογοτεχνικά είδη που αναπτύχθηκαν στο Βυζάντιο.

 

  • Βίντεο ΜαθήματαΒίντεο Μαθήματα

    θεωρία σε βίντεο

  • ΕργασίεςΕργασίες

    βήμα βήμα η λύση

  • Θέματα ΕξετάσεωνΘέματα Εξετάσεων

    μεθοδολογία επίλυσης

Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την ΕΛΠ 21

Περιεχόμενο Μαθήματος

Άνοιγμα όλων
Έλα στην ΕΛΠ21 και απόλαυσε τη γνώση μέσα από τις e-υπηρεσίες μας
1. Ποίηση, Ιστοριογραφία, Ρητορική – 1η Εργασία
2. Ελληνιστική ποίηση, Νεωτερικό έπος, Βουκολική ποίηση, Ιστορία – 2η Εργασία
4. Βυζαντινή Λογοτεχνία, Αγιογραφία, Υμνογραφία – 4η Εργασία

Διαθέσιμα Βιβλία

No related books found.

Η ΕΛΠ21  είναι υποχρεωτική ενότητα του 2ου έτους του προγράμματος Ανθρωπιστικών Σπουδών. Παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο την ελληνική γραμματεία της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου με στόχο να εξοικειώσει τους φοιτήτριες με τις μεθόδους, τα βασικά εργαλεία και τα προβλήματα της φιλολογικής έρευνας. Η ενότητα  παρουσιάζει  δύο επιπλέον γραμματειακές περιόδους, την ελληνιστική και την αυτοκρατορική, οι οποίες καταδεικνύουν τη μετεξέλιξη της κλασικής λογοτεχνίας μέσα στον χρόνο. Τέλος, επικεντρώνεται σε μια συνολική εικόνα της  βυζαντινής λογοτεχνίας και ανιχνεύει τις γραμμές της συνέχειας αλλά και των καινοτομιών στα λογοτεχνικά είδη που αναπτύχθηκαν στο Βυζάντιο.

Το course αυτομάθησης περιλαμβάνει

  • Πρότυπες Εργασίες και Λύσεις βήμα-βήμα
  • Video-διδασκαλία με Θεωρία
  • Θέματα εξετάσεων
  • Σημειώσεις
  • Quizzes με απάντηση και αιτιολόγηση

 

Γνωστικά Αντικείμενα της Ενότητας

  • Αρχαία Λογοτεχνία.
  • Μεσαιωνική Λογοτεχνία

Στόχος της Ενότητας

  • Να παρουσιάσει την ελληνική γραμματεία της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου
  • Να παρουσιάσει πρωτότυπα κείμενα με την παράθεση ευσύνοπτων αποσπασμάτων
  • Να εξοικειώσει  την ελληνιστική και την αυτοκρατορική γραμματεία, καταδεικνύοντας την ουσιαστική μετεξέλιξη της κλασικής λογοτεχνίας μέσα στον χρόνο
  • Να δώσει μια συνολική εικόνα της βυζαντινής λογοτεχνίας, ανιχνεύοντας τα  λογοτεχνικά είδη που αναπτύχθηκαν στην πνευματική ιστορία του Βυζαντίου

 

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι φοιτητές:

Θα γνωρίζουν το ιστορικό διάγραμμα, τους βασικούς εκπροσώπους, τα κυριότερα έργα και την πολιτιστική επίδραση των γραπτών μαρτυριών του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού
Θα κατανοούν τις βασικές ιδιαιτερότητες που προσδιορίζουν και διακρίνουν τις χρονικές περιόδους, τους συγγραφείς, τα έργα και την πρόσληψή τους
Θα εφαρμόζουν την κατάλληλη μεθοδολογία για τη μελέτη της γραπτής παραγωγής κάθε εποχής, των βασικών εκπροσώπων και των έργων που αυτοί συνέθεσαν, θα εξετάζουν την επίδρασή τους στις επόμενες ιστορικές περιόδους και θα αξιοποιούν την ερμηνεία τους
Θα είναι σε θέση να αναλύσουν γραπτά και προφορικά τα επιμέρους στοιχεία ενός λογοτεχνικού, ιστορικού, φιλοσοφικού, ρητορικού, επιστημονικού κειμένου της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής περιόδου, θα συνδυάζουν τα ευρήματα της ανάλυσής τους και θα το εντάσσουν στο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του
Θα είναι σε θέση  να συνθέσουν γραπτά και προφορικά τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των επιμέρους κειμένων, θα εξηγούν την ύπαρξή τους με βάση το γενικότερο πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες της εποχής τους και θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να ταξινομήσουν τα γενικά πολιτιστικά ρεύματα μέσα στα οποία γεννήθηκαν τα υπό μελέτη γραπτά μνημεία ως θεωρητικά και βιωματικά εργαλεία της σκέψης
Θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν με γνώση και κρίση τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των γραπτών κειμένων, να συμπεράνουν για την αξία και τη σημασία τους συνολικότερα στον πολιτισμό και να εντοπίσουν την αισθητική, το στοχασμό και τη λειτουργία τους στο σύγχρονο πολιτιστικό στίγμα.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Λίγα λόγια για το Course Αυτομάθησης ΕΛΠ 21 Toggle Icon

Στο Course Αυτομάθησης ΕΛΠ21,Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία η εμπέδωση και κατάκτηση της θεωρίας γίνεται μέσα από:

  • Καθοδήγηση Μελέτης
  •  Pdf με συνοπτική θεωρία
  • Video -Διδασκαλία
  • Επίλυση Εργασιών βήμα-βήμα.
Πώς κάνω τη μελέτη μου για την ΕΛΠ 21; Toggle Icon

Κάθε εβδομάδα ακολουθούμε την καθοδήγηση που αναρτάται από τον καθηγητή του Κέντρου ΑΡΝΟΣ στο site της Θεματικής Ενότητας. Ακολουθούμε οδηγίες μελέτης και εξάσκησης με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας.

Σε κάθε κεφάλαιο, διαβάζετε το υλικό που είναι αναρτημένο σε pdf και έπειτα συνδυαστικά ακούτε τα βίντεο. Να θυμάστε ότι δεν αποστηθίζουμε, αλλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να συνδυάσουμε τα γεγονότα, να κατανοήσουμε τα αίτια και τις αφορμές.

Στέλνετε όσες απορίες έχετε στον καθηγητή της ΘΕ ΕΛΠ11 και τις επιλύετε, ώστε να μην έχετε καμία αμφιβολία.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των φοιτητών; Toggle Icon

Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με την εκπόνηση 4 γραπτών εργασιών στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Ο μέσος όρος τους διαμορφώνει κατά 30% τον τελικό βαθμό της Θ.Ε. εφόσον αυτός είναι προβιβάσιμος στις τελικές ή τις επαναληπτικές εξετάσεις. Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει κατά 70% στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε.

Πώς γίνονται οι Τελικές και Επαναληπτικές Εξετάσεις; Toggle Icon

Η σπουδή στη Θ.Ε ΕΛΠ21 ολοκληρώνεται με τις τελικές εξετάσεις Ιουνίου – Ιουλίου &τις επαναληπτικές. Ο βαθμός των Εξετάσεων συμμετέχει κατά 70% στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του μαθήματος. Δικαίωμα συμμετοχής στις Τελικές Εξετάσεις του Ιουνίου για τη Θ.Ε. ΕΛΠ21, έχουν οι φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει συνολικό βαθμό τουλάχιστον 20, υποβάλλοντας (τουλάχιστον) 3 Γραπτές Εργασίες. Η εξέταση αφορά το σύνολο της εξεταστέας ύλης, όπως ορίζεται κάθε χρόνο από το ΕΑΠ.  Για να περάσει ένας φοιτητής το μάθημα, θα πρέπει ο βαθμός του στις εξετάσεις να είναι τουλάχιστον 5. Εάν ο φοιτητής δε λάβει το συγκεκριμένο βαθμό στην τελική εξέταση, τότε συμμετέχει έπειτα από περίπου 20 ημέρες στην αντίστοιχη επαναληπτική, με την ίδια εξεταστέα ύλη

Πώς προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις της ΕΛΠ 21; Toggle Icon

Η σπουδή στη ΕΛΠ 21 ολοκληρώνεται με τις τελικές και τις επαναληπτικές εξετάσεις.

Η Προετοιμασία Εξετάσεων για τη Θ.Ε. πραγματοποιείται με:

  • Video-Διδασκαλία για τις Εξετάσεις της ΕΛΠ21

Video διδασκαλία με λυμένα θέματα προηγούμενων ετών.

  • Live Μαθήματα Προετοιμασίας Εξετάσεων ΕΛΠ21 με ζωντανή διδασκαλία στα θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών και Προσομοίωσης, τεχνικές για γρήγορη αναγνώριση των ζητούμενων και SOS Tips ανά θέμα των εξετάσεων.
Ποια βοήθεια έχω για τη συγγραφή της εργασίας μου; Toggle Icon

Από τη στιγμή  που ανακοινώνεται το θέμα κάθε εργασίας ακολουθούμε τα βήματα καθοδήγησης που προτείνει ο καθηγητής του Κέντρου ΑΡΝΟΣ:

1ο  βήμα:  «Θέμα και τη βιβλιογραφία» – πρώτη ανάγνωση του θέματος & σχολιασμός των κειμένων που πρέπει να διαβάσουμε

2ο  βήμα: «Κατανόηση του θέματος-αναδιατύπωσή του» – απλά και κατανοητά, ώστε να γίνουν ορατά ποια είναι τα δεδομένα και ποια τα ζητούμενά μας.

3ο βήμα: «Λέξεις-ή Φράσεις Κλειδιά» – λέξεις & φράσεις που εστιάζουν και αναδεικνύουν καθοριστικά σημεία της εργασίας

 4ο  βήμα: «Ερωτήματα Αποκάλυψης» – ερωτήματα σε διαδοχική σειρά, που προκύπτουν το κάθε ένα από την απάντηση του προηγούμενου → μας αποκαλύπτουν όλες τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στην εργασία

5ο Βήμα: «Σχεδιάγραμμα» της εργασίας – ο κορμός που θα ακολουθήσουμε για να αναπτύξουμε την εργασία.

Αφού συμβουλευτούμε τα βήματα και μελετήσουμε καλά τη βιβλιογραφία, ξεκινάμε να λύνουμε την εργασία μας και συμβουλευόμαστε την Ενδεικτική Επίλυση του Κέντρου ΑΡΝΟΣ. Τέλος, παρακολουθούμε τη συνεδρία για την εργασία.

Τι περιλαμβάνει η συνεδρία της εργασίας; Toggle Icon

Η συνεδρία είναι ένα διαδικτυακό μάθημα διάρκειας 2 ωρών στο οποίο συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν το ετήσιο πακέτο και τη μηνιαία συνδρομή.

Ο καθηγητής επεξηγεί την επίλυση της εργασίας, εστιάζει στα κρίσιμα σημεία, παρέχει οδηγίες για τη βιβλιογραφία, τη δομή της εργασίας κ.ά.

Οι φοιτητές μπορούν να εκφράσουν τις απορίες τους, ακόμα και τις αντιρρήσεις τους.

Ο χρόνος πραγματοποίησης της συνεδρίας είναι περίπου 7-10 ημέρες πριν την παράδοση της εργασίας, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε προχωρήσει στην επίλυση της εργασίας.

ΕΛΠ21 –  Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία

Η αγορά περιλαμβάνει

  • Καθοδήγηση ΜελέτηςΚαθοδήγηση Μελέτης
  • Video-Διδασκαλία  Video-Διδασκαλία
  • Φύλλα Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία Φύλλα Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία
  • Εργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & ΠαρουσίασηΕργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & Παρουσίαση
  • Λυμένα Θέματα ΕξετάσεωνΛυμένα Θέματα Εξετάσεων

Ο Καθηγητής σου

Αγγελική Χαιρέτη

Καθηγήτρια Φιλόλογος

ΕΛΠ21 - Γράμματα Ι - Εργασίες & Προετοιμασία Εξετάσεων

Η αγορά περιλαμβάνει

  • Καθοδήγηση ΜελέτηςΚαθοδήγηση Μελέτης
  • Video-Διδασκαλία  Video-Διδασκαλία
  • Φύλλα Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία Φύλλα Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία
  • Εργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & ΠαρουσίασηΕργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & Παρουσίαση
  • Λυμένα Θέματα ΕξετάσεωνΛυμένα Θέματα Εξετάσεων

ΕΛΠ21 –  Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία