Συμβουλές για τις ενδοσχολικές Εξετάσεις Γλώσσας Β’ Λυκείου
Πρώτα απ’ όλα όταν μας δώσουν τα θέματα τα διαβάζουμε με προσοχή και συγκέντρωση παραπάνω από μια φορά. Έπειτα, εστιάζουμε στα θέματα που γνωρίζουμε καλύτερα και ξεκινάμε από αυτά ώστε να μην σπαταλάμε άσκοπα τον χρόνο μας.
Για το 1ο υποερώτημα του πρώτου θέματος, προσπαθούμε να βρούμε ακριβώς τι μας ζητάει και απαντάμε σχετικά με αυτό. Δεν προσπαθούμε να γεμίσουμε την απάντηση μας με νοήματα γύρω από το ερώτημα.
Στα υπόλοιπα 2 υποερωτήματα προσέχουμε ποιες λέξεις μας ζητάει να επεξεργαστούμε ή ό, τι άλλο έχει σχέση με αυτό που μας ζητείται. Αν οι απαντήσεις μας χρειάζονται αιτιολόγηση από την εκφώνηση, η αιτιολόγηση μας πρέπει να είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη και όχι αόριστη και γενικόλογη.
Στο δεύτερο θέμα οπωσδήποτε διαβάζουμε με πολύ προσοχή την εκφώνηση της παραγωγής λόγου ώστε να εντοπίσουμε σωστά τα ζητούμενα που καλούμαστε να αναλύσουμε τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα. Αν είναι δυνατόν, κάνουμε ένα προσχέδιο του τι θα γράψουμε αφού έχουμε εντοπίσει τα ζητούμενα σωστά.
Για το τρίτο και το τέταρτο θέμα επίσης προσέχουμε πολύ τι μας ζητάει η εκφώνηση για να απαντήσουμε ακριβώς στα ερωτήματα. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απάντηση και συμβουλευόμαστε το κείμενο ώστε να βρούμε στοιχεία που ίσως μας βοηθήσουν παραπάνω. Ανακαλούμε την σωστή θεωρία από την μνήμη μας και την εφαρμόζουμε ανάλογα. Η κάθε ερμηνεία που καλούμαστε να δώσουμε πάνω στο λογοτεχνικό κείμενο πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να βασίζεται σε στοιχεία από το κείμενο.
Γενικά, δεν αφήνουμε κάποιο θέμα χωρίς να το επεξεργαστούμε ακόμη κι αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την απάντηση. Απαντάμε σε όλα τα θέματα με υπομονή και συγκέντρωση! Καλή επιτυχία!